Om bland annat ledarskap, nya boken, idrottsföräldrarnas roll och tips till unga spelare som vill nå hela vägen


 
Det svenska herrfotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson har genom sina sportsliga framgångar och sitt jordnära sätt blivit en av våra mest folkkära idrottsledare. Vi på laget.se fick chansen att prata med Janne och höra hans syn på ämnen vi tror kan intressera er laget.se-användare.
 
En fråga vi vet är ständigt återkommande i många föreningar både från spelare, ledare och föräldrar är vad som faktiskt krävs av unga spelare som vill gå hela vägen och nå de stora ligorna. Jannes svar är tydligt:
 
– Det finns inga genvägar, Träna, träna och träna – och lyssna på din tränare. Man måste ha tålamod. Vill man bli bra så måste man ha uthållighet. De bästa idrottarna är de som har tränat länge och mycket och uthålligt. Tålamod är verkligen den viktigaste egenskapen, att inte ge upp även om det dröjer flera år innan belöningen kommer. För många av de bästa spelare jag mött har tålamodet varit den enskilt viktigaste framgångsfaktorn.
 
Drömmarna att utvecklas och nå långt finns självklart även på ledarsidan. Tålamod krävs även där men också andra egenskaper och inslag.
 
– Var nyfiken! Utbilda dig och var nyfiken. Varje idrott har sina tränarutbildningar och de är i allmänhet mycket bra. Men tänk på att inte krångla till det – sport ska ju vara roligt. Och din entusiasm som ledare är det bästa verktyget, menar Janne.
 
På frågan om hur han själv utvecklat sitt ledarskap svarar Janne:
 
– Jag är nyfiken och lyssnar på andra. Jag har fått jobba med så många duktiga och inspirerande människor. Det har varit en process – i hela 38 år har jag ägnat mig åt aktivt tränarskap, berättar Janne och svarar om sitt eget tålamod:
 
– Ja, jag har tålamod. Och det tålamodet har tagit mig hit – i dag har jag det roligaste tränarjobbet i hela Sverige.
 

En idrott eller flera?

Fleridrottande är en fråga som ofta väcker stor debatt. Vissa anser att tidig specialisering är en nyckel för att nå långt medan ett stort antal kända svenska idrottsstjärnor som exempelvis Stina Blackstenius, Victor Hedman, Charlotte Kalla och Jonas Björkman tydligt tagit ställning för fleridrottande och berättat om de positiva effekter de upplevt.
 
När skidstjärnan men också ungdomsbasketspelaren Charlotte Kalla uttalade sig om några av de fördelar hon haft av att vänta med specialiseringen berättade hon bland annat om hur basketen bidrog till att utveckla hennes koordination, spänst och snabbhet.
 
Vi var naturligtvis nyfikna på om Janne också ser fördelarna.
 
– Ja, jag tycker att det är bra om man håller på med flera olika idrotter. Det är viktigt att träna och röra på sig, och det är berikande att göra flera olika saker. Så småningom behöver man specialisera sig om man ska upp på elitnivå. Men vägen dit gynnas av allsidig träning.
 
När det gäller just intresset för flera olika idrotter vet vi att Janne på ett personligt plan förutom fotbollen också är en stor handbollsvän. Vad är det som attraherar honom med just handbollen?
 
– Härlig bollsport. Jag gillar det taktiska och det höga tempot. Bengan Johansson, som bodde i närheten av mig, bidrog till mitt intresse. Han var en enastående förebild och en riktigt bra tränare. Jag var också bra på att springa långt – orientering hade kunnat vara något för mig också eftersom jag gillar att vara i naturen. Men, det var bollar omkring mig hela tiden och fotbollen blev min idrott. Och det har jag verkligen inte ångrat!
 


Janne är aktuell med boken Att bygga ett lag

 

Idrottens utmaningar under pandemin

Oavsett roll och nivå inom idrotten har pandemin och följderna av den påverkat inte bara ekonomin utan också den sportsliga verksamheten. Utmaningar finns och har funnits dels för alla som bedriver verksamhet för barn och ungdomar men också för landslaget.
 
– Ja, vi hade inga samlingar på nio månader – allt landslagsspel ställdes in. Men det var för oss som för alla andra – gilla läget och fokusera. Man kan ju inte avstå från att träna. Barn- och ungdomsidrotten har varit enormt viktig för alla – utan den hade alla mått ännu sämre. Därför är mitt råd till alla: tappa inte sugen – det ni gör är viktigt för både samhället och folkhälsan, berömmer Janne.
 
Till slut kom landskamperna igång igen och tack vare fina tidigare prestationer hade det svenska herrlandslaget i fotboll kvalificerat sig för den främsta gruppen i Nations League, grupp A. Där väntade väldigt tufft motstånd i regerande världsmästarna Frankrike, andraplacerade Kroatien och Cristiano Ronaldos Portugal.
 
Hemmamatcherna har spelats utan publik vilket självklart varit ovant både för spelare och ledare.
 
– Det har varit både konstigt och tråkigt. På våra bortamatcher var det ju några tusen på läktarna, och det kändes uppfriskande. Jag har verkligen saknat publiken, säger Janne.
 
Nations League-matcherna bjöd som sagt på tuffast tänkbara motstånd och de inledande resultaten har inte gått Sveriges väg trots flera bra prestationer. Vi lät Janne ge sin syn på hur man tacklar det som ledare:
 
– Som förbundskapten vet jag att det vi gör berör många. Det är klart att vi vill vinna, men vi ska komma ihåg att vi hamnat i högsta gruppen eftersom vi gjort bra ifrån oss tidigare. Och här har vi mött världens bästa lag. Men faktum är att man måste se skillnad mellan prestation och resultat. Man kan alltså göra en riktigt bra prestation trots att man inte vinner. Vi gjorde mycket bra som vi ska bära med oss, men det finns andra sidor vi behöver jobba mer på. Men så är det för alla – det viktiga är att inte bli resultatblind och stagnera utan alltid sträva efter utveckling.
 

Idrottsförälderns roll

Utan engagemanget från idrottsföräldrar som exempelvis skjutsar och jobbar på cuper skulle svensk idrott inte fungera. Samtidigt kan också föräldraengagemanget slå fel och påverka både barn och ledares intresse på ett negativt sätt.
 
Hur tänker Janne om föräldrars engagemang?
 
– Den svenska idrottsrörelsen är unik. Det finns så många goda krafter som gör enorm nytta, och där är föräldrarna jätteviktiga. Som förälder ska man vara stöttande. Men när barnen är i idrottens och träningens värld ska man inte lägga sig i. Man måste lämna över till ledare och tränare. Föräldrarna måste se att det bästa för barnen är att hålla sig lite undan – det är den sunda inställningen, menar Janne.
 
Något som är väldigt viktigt för laget.se är företagets vision: Fler i idrott. Man vill att fler tjejer och killar ska hitta till idrotten och få fler att stanna kvar längre. En rörelse i den riktningen skulle ha stora effekter på både samhället, folkhälsan och enskilda individers fysiska och psykiska mående.
 
Att bidra till ett livslångt idrottande är ett gemensamt ansvar för alla inom idrotten. Vilken ingrediens som enligt Janne Andersson är den viktigaste går inte att ta miste på.
 
– Grunden ska verkligen vara att det ska vara roligt att träna. Det måste vara kul. Det viktigaste är att lära känna sin kropp och sina värderingar. Barn måste inte vinna men de måste få ha kul. Det är härligt att se när småtjejer och småkillar verkligen leker sig till framgång. Visst handlar idrott om att mäta sig mot andra, det går inte att komma ifrån. Men barnen ska få ha roligt – där läggs grunden till ett livslångt idrottande. Sedan vill jag verkligen framhålla bollsport och då i synnerhet fotboll. En boll är världens bästa leksak. Ser man en boll kan nästan ingen låta bli att gå fram och sparka på den. Den skapar kontakt och överbygger gränser som språk, kön, kultur och ofta också ålder.
 

Aktuell med ny bok

Janne Anderson har just släppt boken “Att bygga ett lag”. Boken är skriven tillsammans med författaren, producenten och programledaren Henrik Johnsson. Janne delar i boken med sig av sina lärdomar både från sidlinjen och bakom skrivbordet. Bakgrunden till varför boken kommit till är tydlig:
 
– Att få samla ihop och dela med mig av mina erfarenheter. Jag tycker det är så viktigt att sätta gemensamma mål och få med hela laget. Jag vill bidra till att människor ska känna sig mer delaktiga. Lagsport är en fantastisk plattform för att låta människor med olika bakgrund och olika förutsättningar jobba tillsammans.
 
Vill du som laget.se-användare köpa boken gör du det via den här länken. Vi har ordnat ett extra bra pris till dig.