Friends har utsett Erik ”Samba-Erik” Johansson till ”Årets idrottsförebild 2014”. Erik får priset för sitt arbete med Samba Football Academy och sitt starka engagemang för barn i socioekonomiskt svaga områden. Priset delades ut i samband med Friends på Skansen i slutet av augusti.
 
Utmärkelsen ”Årets idrottsförebild” delas ut för femte gången och lyfter fram en person som skapat förutsättningar för en trygg och jämlik idrottsrörelse för barn och unga. Bland tidigare vinnare återfinns bland annat Anton Hysén, Maria Roos och Mika Kohonen. I år gick priset till den fd elitfotbollsspelaren Erik Johansson som genom Sambaakademin har hittat ett sätt att tänka utanför boxen inom svensk idrott.
 
– Jag älskar det jag gör och har en oerhörd drivkraft för att Samba FA:s olika projekt skall bli lyckade och beröra. Samba Football Academy vill bidra till ett hälsosamt liv där barn och ungdomar inspireras till ett förhållningsätt baserat på omtanke, gemenskap och glädje. Vi utvecklar spelare, lag men framförallt människan, stadsdelar och det svenska samhället! När föräldrar berättar om hur viktigt ”Sambafotbollen” är för deras barn blir jag glad. När jag åker hem sent en lördagskväll efter en lyckad Samba Football Academy-träning med en härlig stämning där 80-90 barn och ungdomar deltagit blir jag lycklig. Stort tack för denna fina utmärkelse, säger Erik Johansson.
 
Sambaakademin har sedan starten 2003 engagerat och utbildat över 10.000-tals barn och ungdomar runt om i Sverige både i sambafotboll och konceptet ”Bonito lifestyle”. Genom sambafotboll och ”Bonito lifestyle” vill Erik lära barn och unga något av det viktigaste inom fotbollen; glädje, gemenskap och kreativitet. Akademin vänder sig till socioekonomiskt svaga områden och är gratis för barnen.
 
– Erik har hittat ett sätt att skapa en meningsfull fritidssysselsättning för många barn i tuffa områden. Han lyfter på ett lekfullt sätt fram mångfald, glädje och kamratskap som de starkaste värdena inom idrotten vilket stämmer mycket väl överens med sättet Friends ser på idrott, säger Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends.
 
Juryns motivering till vinnaren 2014:
”I händerna – eller ska vi säga fötterna? – på vår pristagare blir det tydligt att fotboll kan vara så mycket mer än en idrott. Hos honom är fotbollen en väg till en meningsfull fritid och ett sammanhang i tillvaron för de barn och unga i socioekonomisk svaga områden som han arbetar med. Och han lär dem inte bara att spela sambafotboll. Han lär dem också det han kallar bonito lifestyle, där glädje, lekfullhet och kamratskap är minst lika viktigt som att spela vacker fotboll. Årets pristagare lever efter mottot ”Tillsammans är vi starka” och Friends är väldigt stolta att få dela ut priset som Årets idrottsförebild till Erik ”Samba-Erik” Johansson.”
 
Stort grattis till Erik och hela Samba Football Academy önskar alla vi
på laget.se!

 
Läs mer om Samba Football Academy!

Friends och laget.se är partners sedan 2012. laget.se hjälper Friends i deras satsning Trygg Idrott och rekommenderar alla Sveriges idrottsföreningar att kontakta Friends. Läs mer om Trygg Idrott här.